Hummer og artiskok

Bræk stilken af artiskokkerne så de fleste ”tråde” kommer med ud af hjertet. Skær hele vejen rundt, så du kommer ind til der hvor den bliver lysere i farven. Skær bladene og det grønne af, så du har en ufo lignende artiskok tilbage. 

Kom ca. 2 l. vand i en gryde og kog det op. Kom salt og den flækkede citron i og de ordnede artiskokker. Kom dem forsigtigt i ca. 15. Min. Og lad dem trække færdige i lagen. Pluk de inderste ”hår” ud, så de har en skål-formet artiskok tilbage. 

Varm vindruekerneolien op til 60 grader og blend den med spinaten i 4 min. Kom persillen ved og blend 1 min. Sigt den grønne olie gennem et klæde. Brug olien til mayonnaisen. 

Blancher tomaterne i saltet vand og tag skrællen af. Kom dem i en lille gryde med olien, salt og peber. Lun dem forsigtigt op, så enkelte af tomaterne smatter sammen til en saftig tomatlage. 

Mayonnaisen piskes sammen ved at komme æggeblommer, salt, lime og sennep i en skål. Pisk til blommerne trækker lidt spor som ved meget letpisket flødeskum. Tilsæt den grønne olie lidt ad gangen, indtil konsistensen er fast men ikke for stiv. Bliver den for tyk, kan den justeres med ganske lidt vand. Er den for tynd, kan den måske tage lidt mere olie. 

Smag den til med peber og Piment d´espelette. 

Kog de 10 l. vand og alle ingredienserne undtagen hummerne. 

Slå hummerne ihjel ved at kløve deres hoveder med en spids kniv. Vej dem og beregn kogetiden til 1 min. pr. 100 g. Dvs. en hummer på 600 g koges i 6 min.  

Kom hummerne i vandet og kom dem. Tag dem op, når de er færdige og kom dem direkte i koldt vand, for at stoppe kogningen. 

Del hummerne ned igennem på langs og fjern den mørke tarm. 

Flæk kløerne og tag kødet ud i så hele stykker som muligt. Husk de små led mellem kloen og kroppen. Der sidder et dejligt stykke kød i hver. 

Lun hummerne op ved at lægge dem på en lille plade med lidt olivenolie, salt og peber. Dæk pladen med madfilm, og sæt dem i en ovn på 80 grader til de er lune, imens kan resten anrettes. 

Anret artiskokkerne nederst og læg den runde hummerhale op i. Læg en klo i hver og fordel tomaterne og mayonnaisen rundt omkring. 

  • 4 artiskokker
  • 1 citron
  • 1 spsk. salt

    1 håndfuld spæd spinat
  • 1 håndfuld persille
  • 3 dl. vindruekerneolie

    2 håndfulde cherrytomater
  • 4 spsk. olivenolie
  • Salt og peber

    Mayonnaise:
  • 2 past. æggeblommer
  • 1 tsk. limesaft
  • 1 tsk. grov sennep
  • 1 tsk. limeskal, revet
  • Salt og peber
  • Piment d´ espelette, tørret mild chili
  • 3 dl. vindruekerneolie, lavet på den grønne olie

    10 l. vand
  • 2 spsk. paprika
  • 1 hvidløg, flækket
  • 1 dusk dild
  • ½ citron
  • 2 spsk. salt
  • 2 hummer

    ½ citron, saften

    Blandet spæde salater

    ½ citron, saften
  • Lidt olivenolie

Kommentar