Påskelammet...

Billederne her er egentlig fra i sommer. Men jeg tænkte, at det kunne inspirere lidt til påskelammet. 

Jeg har købt mig en "Swing grill". En grill der skrues ned i jorden, og består af en swing arm, en alm. grillrist og et lamme / grise-rack. Den er oplagt at bruge over et bål direkte på jorden. 

Jeg købte et helt lam, og masser af guf at fylde i. Du kender det med at stikke huller i en lammekølle, og fylde dem med hvidløg og rosmarin. Det gjorde jeg også, men udover det kom jeg grillede peberfrugter i. Bare dem fra dåse. Gned hele dyret ind i olie og masser af salt og peber, og bandt det op på "korset" med ståltråd. Hovedet var jeg desværre nødt til at skære af, da den ikke kunne vendes i stativet med det siddende på. Det havde ellers været skide flot at servere hele dyret foran gæsterne. 

Bålet du skal bruge, tændes op i god tid. Inden lammet hænges ind over varmen, fordeles bålet / gløderne i to bunker under henholdsvis køllerne og bovene. Der må helst ikke være for meget direkte varme under selve ryggen. Den får rigeligt med strålevarme fra de to bål. Ryggen skal have væsentligt mindre stegetid end køllerne og bovene. 

Når lammet først hænger over ilden, skal det vendes ca. hver halve time. Og det skal i alt have ca. 6-7 timer. Det er klart, at der er faktorer, der spiller ind på stegetiden. Lammets størrelse, bålets størrelse og afstanden ned til varmen. Hele dagen skal bålet selvfølgelig passes og plejes. Det skal fodres med brænde løbende, men det er noget af det hyggeligste at gå og nusse om. Kommer du til at spilde lidt øl (måske en porter) ud over lammet en gang imellem, bliver det altså ikke dårligere af det. Så får du en lidt mere karamelliseret stegeskorpe. 

 

Prøv at forestille dig, hvor mange påskeæg ungerne har tid til at finde i løbet af dagen, hvis der er lammekalas i haven i 6-7 timer. Stakkels påskehare ;) 

 

 

Kommentar