Peberfrugtens lange vej...

Næste gang du kigger ind på hylden i køleskabet, og ser din sørgelige, skæve, bløde og slatne peberfrugt, så tænk på dette, inden du smider den direkte i skraldespanden…

 

Der var en gang, hvor den var et lille frø. Den blev sået i næringsrig jord. Vandet, passet på og nusset om under de bedst mulige betingelser for at kunne leve op til de standarter vi forbrugere har opstillet overfor producenterne af vores grøntsager. Og kød for den sags skyld. Vi er blevet så forkælet som forbrugere, at vi kan kræve de strengeste regler for dyrkning af råvarer. Peberfrugten har haft de mest optimale forhold, for at kunne leve op til alle disse regler. Især hvis den er dyrket økologisk.

De fleste peberfrugter får vi fra Spanien. Der er forholdene mest gunstige og transporten til os relativt kort.

Tilbage til den sprøde frugt. Den har nu vokset sig stor (nok) til at blive høstet. Den bliver nøje udvalgt af bonden, for han har så strenge restriktioner fra aftageren i næste led i kæden. Generelt i branchen siger man, at ca. 40 % af grøntsager og frugter der produceres ikke opfylder de størrelsesmæssige, formmæssige, farvemæssige etc. krav for videresalg. Tankevækkende…

Når den så endelig bliver plukket fra planten, skal den hurtigst muligt pakkes i pæne kasser klar til transporten. Den bliver kølet ned og fragtes videre i kæden med henblik på et forhåbentligt salg til dig. Inden den lander i supermarkedet, er der sikkert flere mellemmænd, der også lige skal have fingrene i den lille fyr.

Den kommer forbi et stort grøntmarked, hvor næste led kigger den efter i sømmene, og dømmer den fit til videre færd. Nu er det endelig snart tid for frugten at lande længst fremme i grøntafdelingen.

Her er det så, at du kommer ind i billedet. Du går hen og skal vælge dig en peberfrugt eller to. Det er naturligt, at du vælger den flotteste af dem alle sammen i kassen. Er der er en der er skæv eller måske har en plet, er det i hvert tilfælde ikke den du vælger.

Når du så kommer hjem, lægger du peberen ind på hylden i køleskabet. Og der lige der får den nogen gange lov til at ligge og hygge sig lige lovligt længe. For det er jo rart at have lidt at vælge imellem ikke?

Men så sker det (igen). Den ligger gemt der bag en bakke champion og går i glemmebogen. Den bliver træt og blød i kanten. Du får ikke lige brugt den, mens den er helt sprød og spændstig, og så er den pludselig kedelig og uinteressant. Skraldespanden bliver derfor endestationen for peberfrugtens vej fra frø til din skraldespand.

 

Tænk over det, både næste gang du køber ind, men også når du kigger ind i dit køleskab. Der er simpelthen så mange retter, hvor den peberfrugt kan indgå. Selvfølgelig helst i frisk tilstand men den kan sagtens bruges, selvom den er blevet lidt træt i den ene side.

 

Kig ind under opskrifterne med henblik på brug af rester. Den må ikke ende i skraldespanden igen…

Kommentar