Skridtet videre fra (under)bevidstheden om madspild.

Vi ved det jo godt…

De fleste af os kender tallene til hudløshed. Vi danskere smider i gennemsnit 65 kg. mad ud pr. pers. hvert år. Familier kan spare 10.000,- om året ved at undgå madspild.

Det er fuldstændig frås med vores ressourcer og totalt mangel på respekt både overfor os selv og for hele samfundet. Men nu har jeg ikke lyst til at give flere skideballer. Vi har dårlig samvittighed nok allerede. Så må jeg ikke i stedet give lidt inspiration til, hvordan vi så kommer skridtet videre? Jeg vil hellere end gerne tage diskussionen om, hvordan vi bør gøre, så vi sammen kan hjælpe hinanden frem for at pege fingre.

Der er så meget lækker mad derude. I kogebøger, i magasiner, på tv og ikke mindst på nettet. Åbner du Instagram eller Pinterest, vælter der fantastisk tillokkende og appetitlige retter lige op i hovedet på dig. Du bliver jo sulten allerede indenfor de første 5 min.

Kunsten er nærmere at kunne vælge fra frem for til, når man skal prioritere i dette himmerige af kulinariske ”tilnærmelser”. Det er vel en form for Gastronomisk Pornografi.

Jeg håber at kunne være med til, at vi alle sammen bliver lidt bedre til at blive ved med at søge inspiration derude, men samtidig får os nogle rigtig gode vaner, til efterspillet, når vi nu giver os i kast med alle de lækre retter. Og i efterspillet mener jeg, hvad vi gør med de rester, der måske bliver i overskud. For lige så dedikeret man kan være til at få tingene til fuldstændig til at ligne det på det appetitlige billede fra bogen eller venindens kage fra Facebook, ligeså loose og åbne kan vi også være i forhold til at få brugt de overskydende rester.

 

En rigtig god vane kunne være, at opbygge sig et solidt og omfangsrigt basislager derhjemme af råvarer der kan piftes op eller være med til at pifte en rest op. Hvis vi finder ud af, hvad det er vi ville skulle bruge som et minimum, for at kunne tilberede et mættende og fyldigt måltid.

Det kan være alt muligt fra dåser med bønner, kikærter og linser eksempelvis. Forskellige eddiker og olier. Gryn, mel og pastatyper så der altid skal købes ganske lidt ind, for at du kan kreere det næste måltid.

Lad nu være med at overkomplicere tingene. Lad råvarerne smage af det, de er, og lad være med gemme tingene under et låg af alle mulige unødvendige ting, som ikke har noget at gøre i retterne. Brug få men gode råvarer, og vær ærlig på tallerkenen. Ærlig på den måde at maden får en chance for at vise, hvad den kan. Helt selv… ”Hellere sidde om et bord med få men virkelig gode venner, end at spurte forvirret rundt, for at prøve at nå at snakke med bare lidt af gæsterne til en middag med alt for mange inviterede”. Giver det mening…?

 

Jeg skal nok lægge et indlæg op med mine valg af basisvarer i mit køkken. Måske du kan finde lidt inspiration her.

 

Når nu vanerne bliver skærpet omkring det at købe ind, uden at det blive til overflod, så skal der til at tænkes i, hvordan vi får brugt de rester. En virkelig god øvelse kan være, at sætte sig ned med familien, gerne i forbindelse med et måltid, og få lavet jer en lang liste over alle de former for reste-retter, I kan forestille jer. Simpelthen lave en brainstorm over alle de ting, I kan godt kan lide at spise, hvis I tænke på at det kommer ud af noget, der er i overskud. Nu starter jeg bare her ikk´:

Supper – tærter – pizzaer – indbagte ragouter – Pie versioner – salater – syltninger – sandwich – flan – æggekager – etc.

Hæng den op, når I har fået lavet en lang udgave, og gør plads til more to come…

 

Der findes adskillelige apps. Der gør det nemt at få inkorporeret sine rester. Der er en der hedder: ”Love Your Leftovers”, hvor du indtaster dine rester, og så kommer der forslag op til nye retter med samme råvare.

Eller ”Love Food Hate Waste” app´en der også har en hjælp til menuplanlægning til dig. Der er masser af redskaber derude. Bare i gang med tasterne.

 

Jeg prøver herinde at dele en masse retter, der indbyder til genanvendelse og øge opmærksomheden på at få brugt det hele. Køkkenets ”Nose To Tale” princip.

Kig rundt og lad dig inspirere…  

Kommentar