En RÅ fortælling

Sommeren 2006 startede jeg som køkkenchef hos Dronning Margrethe efter nogle sjove år på Le Sommelier i Bredgade, hvor jeg er udlært, og på Søllerød Kro, hvor jeg var souschef. Den karriere lå ikke i kortene, hvis man kiggede blot 8 år tilbage, hvor jeg endnu var medhjælper i en børnehave og end ikke i gang med min uddannelse.

Men jeg har haft mange gode år i en branche, der mere end nogen anden har haft fremgang – år hvor en række danske stjernekokke har været med til at skabe respekt om faget.

Det er noget, man mærker, når man rejser ud i verden. Og rejser har jeg været heldig at have mange af. Jeg har i ti år været medlem af en lille eksklusiv klub for køkkenchefer for statsoverhoveder. Kun 35 medlemmer har Club Chefs des Chefs, og det har givet mig mulighed for at besøge både Præsident Obamas køkken, køkkenet i det engelske kongehus samt stået med i Monacos fyrstelige køkken blot for at nævne nogle. Det vil jeg fortælle meget mere om her på siden ved senere lejlighed.

Kokkefaget i Danmark er et fag, hvor man bakker op om hinanden. Konkurrenter eller ej, og med Rå skal jeg nu tage pænt afsked med Kongehuset for at tage ud og igen mødes med mine mange kollegaer ved diverse kokketræf.

Foto: Columbus Leth

Mine ti år i Kongehuset er slut. Både fordi jeg har gået med drømmen om Rå i maven, men jo også fordi jeg i januar 2015 brækkede nakken ved en ulykke og blev delvist lam. Lige siden har jeg trænet hårdt for at komme tilbage, men det står klart nu, at jeg er nødt til at gøre tingene i mit nye tempo. Med mig ind i Rå tager jeg ti års erfaring med et køkken, der har bestået af mange elementer. Ikke kun det franske, som jeg er rundet af men også udfordringen hver dag at lave mad til en familie, som værdsætter både det traditionelle og det eksperimenterende.

Med over i Rå tager jeg en viden om, hvordan man optimerer sine måltider ved dels at dyrke grønt selv – jeg har jo været forkælet at kunne plukke løs i Fredensborg Slots fantastiske køkkenhave – og dels ved ikke at lade noget gå til spilde. Prinsgemalen har altid været meget obs på at bruge rester. Det er vigtig viden i en tid, hvor vi fokuserer på madspild.

Visionen for Rå er at skabe et helt miljø omkring maden. Lige fra kogebøger til kokkeskole til fremstilling af tableware, altså ting man bruger i køkkenet eller til at dække bord med. Her på sitet kan man holde sig orienteret, og man kan følge os på Facebook og Instagram.

 

 Foto: Les Kaner